“Lessons from the Fat-o-sphere” av Kate Harding och Marianne Kirby

Jag läser mycket, och har därför tänkt att recensera böcker som finns på ämnet, både faktaböcker och skönlitterärt. Börjar så smått här, men vi får se hur det går! Har för övrigt extremt svårt att läsa översatta böcker, så det här kommer främst vara böcker på engelska – om de inte är skrivna på svenska från början.

Lista på alla recenserade böcker (nuvarande och kommande) finns här.

Lessons From the Fat-O-Sphere: Quit Dieting and Declare a Truce With Your Body (kort och smidigt namn, eller hur?) av Kate Harding och Marianne Kirby är utgiven (på engelska) av Perigee, ett imprint av Penguin Books (USA). Det är en faktabok och faktiskt det första jag läste om fat acceptance och health at every size, vilket säkert är anledningen till att jag återkommer till den om och om igen.

Mycket av det som står i boken finns online, på Kates blog Shapely Prose, eller Mariannes blog, som kallas The Rotund. Grejen är väl det att de har hållit på ganska länge, så om man som jag blir överväldigad och inte riktigt vet var man ska börja läsa (tre-fyra års blogginlägg är ganska många) så är den här boken en bra startpunkt.

Väldigt pedagogiskt pratar de om allt från att hitta en form av träning man gillar och intuitive eating, till media och hur det påverkar vår syn på oss själva, diverse sociala aspekter som dating och vänskap, och vikten av att omge sig med folk som är s.k. body positive, både när det gäller andra och sig själva. (För även om en kompis aldrig skulle drömma om att säga något elakt om dig, så är det inte direkt bra för självkänslan om hon konstant pratar om hur tjock och hemskt HON är, eftersom det då inte är särskilt svårt att börja tänka i samma banor.)

Det finns även kortare texter av andra, varav jag citerar en av mina favvobitar i inlägget om för små kläder. En annan text som alltid, alltid, ALLTID får mig att känna mig gråtmild är Fat Hatred Kills by Barbara Genesch-Granberg, som handlar om hur hennes mamma dog därför att hon skämdes så hemskt för att hon var tjock att hon inte vågade gå till doktorn, då han hade sagt åt henne att inte komma tillbaks förrän hon gått ner minst 25 kilo. En helt hemskt men väldigt välskriven text, som jag inte citerar här, eftersom den bör läsas i sin helhet. Den finns tillgänglig online här, om du vill läsa den. Hon har även skrivit en andra och en tredje del.

För att sammanfatta det hela så kan jag säga att den här boken i princip är en grundkurs till fat acceptance. Det finns mycket fakta, mycket boktips, adresser till webbsidor och t.o.m. en sida med klädaffärer som har större storlekar. Den är dock inte till så mycket nytta för oss här i Sverige eftersom den är väldigt US-centric, men jo. Här finns nästan allt.

En av de allra viktigaste bitarna i denna bok är dock (enligt min mening) erkännandet att t.o.m. efter att ha skrivit en bok om det hela, så har Kate och Marianne också dåliga dagar, och måste fortfarande prata strängt med sig själva då och då och påminna sig om att deras liv inte skulle förbättras om de var smalare. Precis som du och jag. Och jag tror att det är det som gör att man tar in budskapet på ett annat sätt än om de hade pratat om de på ett väldigt icke-personligt sätt.

Så, jo. Jag rekommenderar den här boken som bara den. Fast nästan allt i den går att hitta på internet.

Tags:

4 comments

  1. mattemuppen

    Oh, stämmer allderles underbart. Hälsa är väldigt mycket mer än en siffra. Det är miljarder och åter miljarder siffror. Fast något säger mig att det inte var vad du menade :o

  2. Haha, nej, inte direkt.

Leave a comment