Bloglove och mera Photoshop-disasters

Linus Fremin skriver en massa bra på senaste tiden. Fortare än jag hinner göra det, faktiskt. Han har massor med inlägg jag vill länka till, bland annat om helvetesjävla Roman Polanski (som jag är så trött på men det är knappast Linus fel), om brösts eventuella äkthet (och om Hollywood), om Laura Bush’s erkännande att hon faktiskt är pro-choice, om att bli våldtagen, om sorg, och så vidare och så vidare och så vidare. Så himla mycket bra. Och när jag har bläddrat lite för att hitta de här länkarna känns det synd att bara prata om det jag faktiskt hade tänkt att prata om, så gå och läs resten också, för det är det verkligen värt.

Och jo, orkar du inte så kolla in inläggen under kategorin “ätstörningar”. Det är egentligen de enda som är on topic för min blogg, men det är svårt att begränsa sig ibland. När något är så himla bra. Och jo, det finns ett inlägg om just modellsmala män, eller rättare sagt, om hur idealen har förändrats för också män i modevärlden, något jag har velat skriva om men faktiskt inte vet tillräckligt om, känns det som.

Iallafall.

Senast idag skrev han om att retuschera modeller till att se större ut, vilket börjar bli vanligare låter det som. Och detta i bemärkelsen att lägga på sjukt smala kvinnor några extra kilon istället för att antingen anlita “tjockare” (extremt stora citattecken där!) modeller alternativt se över förutsättningarna i modevärlden som faktiskt är anledningen till att de ser ut som de gör.

Hans inlägg om detta finns här. Själv läste jag först om detta på Jezebel, där man citerar chefredaktören på ett sätt som gör det hela än mer läskigt:

Sometimes when you cast a model, they look OK, but then when they turn up on the shoot day, they might not have eaten for two or three days. You’re not in charge of their health.

When she did arrive, there were plenty of clothes that we couldn’t put on her because her bones stuck out too much. She looked beautiful in the face, but really thin and unwell.

Och det man kan konstatera är väl att inte ha ätit ordentligt på några dagar inte orsakar en nedgång i vikt på 15-20 kilo vilket tydligen är den mängd som fattades på den här modellen. Grejen är väl den att om man tar en spinkig modell och fotar henne och sedan fixar henne större i Photoshop, då slipper man tänka på det där jobbiga, man kan hålla fast vid det gamla invanda “plus size-modeller får inte plats i sample sizes”, “det har alltid varit såhär”, “nothing tastes as good as being thin feels”, och så vidare ad infinitum.

Samma gamla vanliga. Samma samma samma samma.

Och det läskigaste är väl egentligen inte att modeller är smala, utan att de är så smala att de ser sjuka ut. Eller nej. Det läskigaste är att de är så smala att de ser sjuka ut och istället för att börja fundera vad det beror på så öppnar man Photoshop, utan att bry sig nämnvärt om a) hur modellerna mår och de enorma mängder självmord som begås av just denna yrkesgrupp, b) vilken effekt dessa skruvade ideal har på “vanliga människor”, c) att nämnda ideal är, just det, HELT SJUKA.

En annan sak man (och när jag säger man menar jag inte bara mig själv utan både Linus och Jezebel och många andra) undrar är om valet att photoshoppa i det här sammanhanget har att göra med att man då kan kontrollera precis var och hur de där extrakilona är placerade. Och ovanpå den lilla tanken har vi frågan om denna sortens retuschering är bättre än motsatsen.

Jag vet inte. Jag blir bara trött.

Tags: , , ,

7 comments

  1. Det är jättevanligt och handlar ju ofta inte ens om några kilon, utan bara utslätande av benighet. Så de blir inte STÖRRE, bara inte lika knotiga. Du ska vara smal, men du ska inte se ut så som man ser ut om man är så smal.

  2. Men åååååh. Blir så trött.

  3. åh, tack för länkningar och komplimanger! och tack för en grym blogg du med!

  4. Ha, insåg just att jag antagligen spammade sönder din inbox med alla de här länkarna. Sorry about that.

  5. Oj, vad dåligt insatt man är – retuscheringar i alla möjliga olika riktningar – varför kan vi inte bara få se ut som vi gör!!! Tack för alla bra länkar!

  6. Tack för kommentaren! Glad att tillhandahålla länkar i det oändliga…

Leave a comment